Hírek

Teszt: Guide TA425 és TA450 hőkamera előtétek

2022.12.06 15:41
Teszt: Guide TA425 és TA450 hőkamera előtétek

A Guide e két előtéte jelenleg az egyik legolcsóbb a piacon (így a legvonzóbb), miután a hasonló kategóriájú versenytársakat az Infiray nemrégiben kivonta a forgalomból. Hogy ideiglenesen, vagy tartósan, azt nem tudom, de egymilllió forint alatt a Leitz Hungáriánál csak e két modellt találjuk jelenleg, melyekből az egyik igen kellemes meglepetést okozott.

Szerző: vadász-blog

Mindkét Guide modell 400×300 pixel felbontású, 17 µm pixelméretű, 50mK NETD érzékenységű és 1024x768px OLED kijelzővel rendelkeznek. A kisebbik példány 25mm-es objektívvel, a nagyobbik 50mm objektívvel jön.

Építés és funkciók

A Guide TA modelljei kisméretű, karcsú előtétek és egészen könnyűek is, pedig teljes egészében fémből készülnek. Az objektívkupak lágy gumiból van, de a helyén marad a kétoldali rögzítése miatt. Használat közben az objektív fölé vagy alá lehet kihajtani.

Végtelenül könnyen kezelhető, egyszerű készülékekről beszélünk, nincsenek csidi-csudi szolgáltatások, csak négy funkciógomb, egy zárható ajtó a CR123-as akkuknak, meg egy fura video-csatlakozó. Fotó/videórögzítést, wifit és hasonlókat ne keressünk, van viszont – külön kapható – bluetooth távirányító hozzájuk, amit a puskára rögzíthetünk, és megkönnyíti a használatot (nem kell nyújtózkodni a távcső elejéhez). A két kis akku kb. 3 órás üzemidőt tesz lehetővé, és mivel USB csatlakozó sincs rajtuk, powerbankkal nem tudunk tölteni.

Fontos, hogy az okulárjuk nem standard (52mm) átmérőjű, ezért a Rusan/Smartclip távcsőadaptereket egy szűkítő gyűrűvel kell kiegészíteni, hogy a Guide TA-k 33,5mm-es okulárját fogadni tudják.

Az előtétek három funkciógombja közül az első a digitális nagyítást (2x, 4x) állítja, a középső a témamódokat (háromféle kontrasztbeállítás), a hátsó pedig a hőképeket váltogatja, melyek közül megtaláljuk már a Guide új, szemkímélő zöld hőképét is. A középső gomb hosszú nyomására jön be az egyszerű főmenü: kijelző fényerő állítás, kalibrálás módja, automatikus altatás és -kikapcsolás időzítése, bluetooth távirányító csatlakozás, hot track kijelzés, video kimenet kapcsolása, központosítás (belövés), illetve a kép világosságának és kontrasztjának állítása. A bekapcsolási idő 8-9mp, de alvó módból azonnal üzemkész a kamera.

Tovább a teljes cikkhez...