Hírek

Teszt: Infiray Clip CD35 éjjellátó előtét

2022.12.06 15:27
Teszt: Infiray Clip CD35 éjjellátó előtét

Górcső alatt az Infiray első éjjelátó előtéte. Emlékeztek a kb két évvel ezelőtti Sionyx tesztre, ahol azt mondtam, hogy a technológiát a kínaiak már vizsgálják? No hát ez (is) az eredménye!

Szerző: vadász-blog

Ha azt mondom digitális éjjellátó, a többségnek az eddig megismert példányok jutnak eszébe, mint például a korábban tesztelt Yukon Signal, vagy a PARD NV019. Ezek nappal színes képet adtak, szürkületben még úgy ahogy elmuzsikáltak, éjszaka viszont vető nélkül már elvéreztek, még akkor is, ha volt holdvilág. Aztán jött a SiOnyx nevű cég, egy olyan éjjellátóval, ami még szürkületben és holdvilágnál is tudott színes képet adni vető nélkül, köszönhetően a nagy érzékenységű szenzorának. Azzal csak annyi volt a probléma, hogy nem vadászatra tervezték, a 48°-os látószöge inkább tájékozódásra és akciófelvételekre lett kitalálva.

Az Infiray CD35-ben hasonló érzékenységű szenzor ketyeg, ráadásul még nagyobb felbontású is, hiszen FullHD, vagyis 1920×1080 pixeles. Nappal pengeéles, színes képet kapunk, amit ha szabad szemmel nézünk (értsd nem távcsőre rakva), már-már olyan, mintha sima üvegen át néznénk a valóságot (erről majd később). A kamera a színes képet (Nappali üzemmódot) még szürkületben is simán tartja, bár ahogy fogy a fény, egyre zajosabb lesz a kép. Szürkület közepefelé érdemes átváltani a még mindig részben színes, de már infra alapú Holdfény üzemmódba, és újra kitisztul a kép, újra “napvilág” ül a tájra, csak éppen a zöld növényzet fehéres lesz, és kissé fals színeket tapasztalunk, de még láthatjuk például az égbolt kékjét. Az állatok ilyenkor a világos növényzetből sötét foltokként tűnnek ki.

Fontos, hogy egy ilyen digitális éjjellátónál a látható fénnyel alkotott kép és az infrafénnyel alkotott kép fókusza (élessége) eltérő, ezért ha Nappaliról Holdfény vagy Éjszakai módba váltunk, az objektívet újra kell élesíteni!

Tovább a teljes cikkhez...