Hírek

Teszt: Infiray AFFO AL19 – a szerelemgyerek

2022.09.13 10:40
Teszt: Infiray AFFO AL19 – a szerelemgyerek

A múltkori AFFO AP13 teszt után itt a nagyobb testvér, az AFFO AL19 bemutatása, mely tulajdonképpen a rendkívüli népszerűségnek örvendő Infiray E3n/E3W, és az Infiray Cabin CBL19 szerelemgyereke. Előbbitől a fizimiskáját örökölte, utóbbitól a lelkét, ha röviden és költőien akarnám megfogalmazni. Hosszabban lásd alább…

Forrás: Vadász-blog

Az anyuka, az Infiray E3n/E3W ugyebár 384×288 pixeles szenzorral és 19mm-es objektívvel rendelkezik (meg kisméretű kijelzővel), de még 17 µm-os pixelméretű. Ehhez képest az AFFO AL19 ugyanezekkel a paraméterekkel és formavilággal bír, de immáron 12 µm-os szenzort rakott bele a gyártó, melynek köszönhetően erősebb lett az optikai nagyítása, és nőtt az észlelési távolsága is. Míg az E3n/E3W 693 méterig látja az emberalakot, addig az AFFO AL19 986 méterig. Hasonló tulajdonsággal lett ugyan felvértezve az apuka, a Cabin 19 is, de abban nagyméretű, nagyfelbontású kijelző van, cserélhető akku, és miegymás….és hát a szép AFFO szerencsére az anyjára ütött, annak egy fiatalabb, feszesebb, szemgyönyörködtetőbb kiadása. Na befejeztem a költői hasonlatokat, itt egy táblázat, amiből láthatjátok a különbséget az egyes modellek közt. Nekem az E3n nagy kedvencem volt, és ezt kiérdemelte az Affo is.

Építés

Méretre ezek a kis AFFO-k nagyjából megegyeznek a régi E3n/w szériával, vagyis könnyű és kompakt hőkamera keresők, melyek a méretcsökkentés ellenére nem áldozzák fel az ergonómiát és a könnyű kezelhetőséget.

Ahogy az AP13 tesztjében már leírtam, az AFFO-knál az anyaghasználat szintet lépett, modernebb külső és minőségibb anyagok jellemzik. A gumikupak se ugrik már le az objektívről a táskában, kellemesen váltakozik a műanyag és a gumírozás a házon (az AL és AP modellek színben egymás inverzei, ld. fenti és lenti kép), az okulár is jó nagy betekintőt kapott, a gombok vízhatlanok, hézagmentesek, a nyakpánt füle is tisztességes méretű. Bár a hőkamera műanyagból van, de igazán igényes darab, IP67-es időjárásállósággal, aminek köszönhetően bírja az esőt, a párát, a port, és -20-tól +50°C-ig működőképes (az AP13 például csak -10-ig használható). Ja, és van az okuláron egy piros gyűrű, amit az Infiray fontosnak tartott kiemelni… ????

 

Tovább a teljes cikkhez...