Hírek

Egy, aki mindent visz: Infiray Zoom hőkamera kereső

2021.09.30 15:19
Egy, aki mindent visz: Infiray Zoom hőkamera kereső

Nem csak a kínai vállalat valaha volt legjobb keresőjéről rántjuk le most a leplet, de a vadászati célú hőkamerák közül is minden jel szerint a legfejlettebb, legkülönlegesebb modell érkezik hazánkba. Az Infiray Zoom olyat tud, amit eddig senki, ráadásul olyan kedvező áron, amit személy szerint álmomban nem gondoltam volna…ahogy azt sem, hogy ilyen hőkamerát valaha gyártani fognak.

Szerző: vadasz-blog.hu

Igen, variábel

Ahogy a nevéből is sejthetjük, ez az új kereső hőkamera változtatható gyújtótávolságú optikával, “magyarán” variábel hőkameraként érkezik. Optikai zoom.

Úgy tudunk belenagyítani a képbe, hogy a képminőség egy szemernyit sem romlik, nem pixelesedik,

ellentétben az eddig megszokott 2-4x-es digitális zoommal.

De más oldalról is megközelíthetjük a dolgot: eddig beszéltünk erdei, fedett terepre való, nagy látószögű hőkamerákról, továbbá nyílt terepre való, nagy nagyítású hőkamerákról, és a kettő közti úgymond vegyes terepes keresőkről. A zoomobjektív érkezésével ezt a kategorizálást végső soron el is felejthetjük, de legalábbis nem kell olyan szigorúan vennünk.

Az Infiray Zoom ZH38 például tud 19mm-es is lenni, ilyenkor, ha fedett terepen használjuk tökéletesen belátjuk az egész placcot, szórót, erdőt magunk előtt, köszönhetően az óriási látószögnek. És tud 38mm-es is lenni, ha nyílt terepre megyünk, vagy simán csak ráközelítenénk az állatra, amit figyelünk, hiszen ilyenkor nagyobb, 1.6x helyett 3.2x-es lesz az optikai alapnagyítás. Optikai nagyításról beszélünk bár, de nem igazi zoom objektívvel szerelték (az vélhetően nagyon drága lett volna a sok lencsetag miatt), ugyanis köztes állás (pl. 25-30mm) nincs, csak a két szélső értékre lehet állítani. A gyártó “Dual-FOV”-nak, vagyis kettős látószögnek hívja, mely hasonló koncepció, mint a Leica Duovid keresőtávcsőé, ahol egy kallantyúval váltani lehet 8x és 12x, vagy 10x és 15x nagyítás között. Az Infiray Zoomnál nem kallantyú van, hanem az objektív fókuszgyűrűjét kell tekerni kb. 1/3 fordulatot: az egyik végállás a 19mm-es fókusztáv, a másik végállás a 38mm-es, ezt a kijelzőben mutatja is a kamera. Az élességállítás pedig a gyűrű finom mozgatásával történik a két végállás környékén. Valahogy így: