Hírek

InfIRay E3 Plus V2.0 hőkamera - messzelátó mindenes

Forrás: vadasz-blog.hu
2021.01.20 13:14
InfIRay E3 Plus V2.0 hőkamera - messzelátó mindenes

Az Infiray legnépszerűbb hőkamera keresője tavaly és tavalyelőtt a 35mm-es E3 Max volt, igazi mindenes. E kamera kapott ugyan utódot 2020-ban az E3 Max V2 formájában, de a valódi utóda jelen tesztünk alanya, a 12 µm-os, 25mm-es E3 Plus V2.

Az Infiray legnépszerűbb hőkamera keresője tavaly és tavalyelőtt a 35mm-es E3 Max volt, igazi mindenes. E kamera kapott ugyan utódot 2020-ban az E3 Max V2 formájában, de a valódi utóda jelen tesztünk alanya, a 12 µm-os, 25mm-es E3 Plus V2.

Ez az a hőkamera ugyanis, ami nagyításban és látószögben, magyarán felhasználási lehetőségekben megegyezik a 2019-es E3 Max-szal.

Lássuk jobb lett-e annál!

Sokszor leírtam már, de talán még nem elégszer: az, hogy egy 25mm-es hőkamera most egy lapon említhető egy 35mm-essel, nem másnak köszönhető, mint a 12 µm pixelméretű szenzornak. A 2019-es 35mm-es E3 Max 17 mikronos volt, ami adott egy 10,5 fokos látószöget, és 2,5x-es nagyítást. A 2020-as E3 Plus V2-ben pedig a kisebb, 12 mikronos pixelméret miatt kisebb lett a szenzor, így elegendő egy 25mm-es objektív is a fent említett látószög és nagyítás produkálásához. Ezek a kamerák egyébként mind vanádium-oxid (VOx) típusú mikrobolométerrel szereltek. Ezt az Infiray nem mindig hangsúlyozza ki az adatlapokon, de csak azért, mert alapvetésnek tartják, ugyanis ők egyáltalán nem gyártanak ASi szenzort.

Az Infiray X-Eye E3 Plus V2.0 tehát egy vegyes terepen jól használható kamera, ugyanis a látószöge még kellően nagy ahhoz, hogy fedett környezetben, erdőben, bokros, vagy épp dimbes-dombos területen átfogó képet kapjunk a történésekről, de van elég nagyítása és észlelési távolsága ahhoz, hogy nyílt, mezőgazdasági területeken messze ellássunk vele. Az észlelési távolsága egyébként emberalak esetén 1300 méter, ennyiről sok esetben a disznókat is látni fogjuk, a szarvasokat pedig még messzebbről is.

A kamera kezelésre továbbra is nagyon ergonómikus, a gombok kézre állnak, a fókuszgyűrű precízen mozog, a kereső képe pedig faltól falig éles. A dioptriaállító mechanika továbbra sem a legélesebb kés a fiókban, de használható. A kamerához a gyártó most sem kínál a velúr-szütyőn kívül más kiegészítőt, így ha csuklópántot, vagy nyakpántot szeretnénk erősíteni a kamerára, akkor azt vagy a talpán kialakított fülbe tudjuk fűzni (vékonyzsinóros megoldás, bátran használjuk, nem olyan nehéz a kamera, hogy problémás legyen), vagy az erre a célra kitalált Hőkamera okos szettet vegyük meg hozzá, melyben a nyakpánt egy szemescsavarral csatlakozik a kamerára.

Az Infiray képminősége mindig is nagyon jó volt, nincs ez másként most sem. Az állatokat többszáz méterről észlelni és azonosítani lehet. Kis gyakorlattal az őzekről 600m-re lehet látni, hogy őzek és nem disznók.

Képminőséget tekintve ne feledjük, hogy az E3 Plus V2.0-vel olyan képet és használhatóságot kapunk, mint 2019-ben a jóval drágább E3 Max-szal. Igaz, hogy időközben az árak is változtak valamelyest, de ez nem csak ezt a két modellt érintette, hanem a teljes piacot. 2020 tavaszán, amikor a V2-es modellek megjelentek, még helytálló volt a kijelentés, hogy a régi 25mm áráért 35mm-es teljesítményt kapunk, hiszen a 2020-as modellváltás önmagában nem járt áremeléssel. A 35mm-es E3 Max V2.0 pedig a 12 µm miatt olyan, mintha 50mm-es lenne, így a Guide Track IR50-nel, és a Pulsar Helion XQ50-nel játszik egy ligában.

Tovább a teljes cikkhez...