Leica Calonox hőkamerák

Leica Calonox hőkamerák

Azt hiszem nem vagyok egyedül azzal, hogy alig vártam a Leica Calonoxok érkezését, kipróbálását. Megtudni, milyen az, amikor egy prémium távcsőgyártó szárnyai alá veszi az új technológiát. Azt kell mondjam nem csalódtam.

2021.02.15 15:55 Forrás: vadasz-blog.hu

Sokat hangoztatom, hogy még mindig nem sikerült egy gyártónak sem tökéletes hőkamera-keresőt készítenie. Ez alól a Leica sem lett sajnos kivétel, bár igen-igen közel került hozzá. A Calonoxok méltón viselhetik a Leica márkanevet, azt gondolom. Legfőképpen a View verzió.

Építés

A Calonoxok építési minősége – annak ellenére, hogy ezek is gumírozással bevont műanyagból készülnek – gyakorlatilag két szinttel magasabb, mint bármelyik polimer hőkameráé, legyen az Infiray, vagy Guide. Kézbe véve nem is gondolnád, hogy műanyag, mert olyan súlya van, és annyira masszív, hogy csak a mellékelt termék-adatlapból derítettem ki én is, hogy nem magnéziumházas.

Az egész kamera nagyon dizájnos, és passzentos, a dioptriaállító gyűrű és a fókuszgyűrű is álom. Sokak örömére státusz-LED nincs rajta, ami világítana éjszaka. A készülék dundi, átmérője az átlagnál nagyobb, így a kiskezű vadásztársaknak lehet meggyűlik a baja, hogy a tetején kényelmesen elérjék a gombokat. A kamera alján az állványcsatlakozáshoz szánt talprész kialakítása türemkedik ki, ez felel azért is, hogy sötétben ne fordítva fogjuk meg a kamerát, miután ez a kitüremkedés sötétben is jól kitapintható. A lencsevédő kupak bepattintós, de kellően feszesen rögzül ahhoz, hogy véletlenül nem tud lejönni, sokkal jobb, mint más gyártók hasonló megoldásai.

Kereső és kijelző

A Viewban ugyanakkora méretű és felbontású kijelző van, mint a mai top hőkamerákban. Minimum fényerőre állítva is még kicsit erős a fénye, de nem annyira vészes, bár én teliholdas időszakban próbáltam, vak sötétben lehet, hogy vakítóbb lesz. De nem úgy viselkedik, mint az újabb Infirayek, ahol a minimum fényerő a kontrasztból is levesz egy kicsit, hogy ne vakítson kijelző (kissé tompítva is ezzel a képminőséget). Az okulárja gumiból van, de meglehetősen merev, inkább a keresőtávcsövekéhez hasonlít. A Calonox Viewban LCOS kijelző van, ha alvó módba tesszük elhalványul, és azt írja ki “Das Wesentliche.” (A Nélkülözhetetlen.) A Sight ugyanezt csinálja, csak az OLED kijelző miatt nem elhalványul, hanem tök fekete lesz, és csak a felirat látszik. Elképesztően jó lenne, ha a Viewban is OLED kijelző lenne. Na nem a felirat miatt, hanem azért, mert működésben is látszik, hogy az OLED kontrasztosabb, mint az LCOS.

A Sight előtéthez mellékelik a feltekerhető szemkagylót is a csomagban. Ez azonban nem tartalmaz semmiféle optikát. A dolog úgy működik, hogy a Sightban előtét módban a kijelzőnek csak a közepe aktív, ezt látja a céltávcső. Ha szabad szemmel használjuk keresőként (a szemkagylóval), akkor a menüben be kell kapcsolni a Handheld üzemmódot, és a kamera az élőképet kirakja teljes képernyőre. Ez azonban nem akkora méretű, mint a View kijelzője, sőt még a kiskijelzős, 720x540px felbontású kameráknál is kisebbnek hat, annak köszönhetően, hogy a szemkagylóban nincs nagyítólencse. Azért így is használható, de kompromisszumos, főleg úgy, hogy a Sightban digitális nagyítás sincs.

A Calonoxokhoz a Leica egy igényes kis gyöngyvászon táskát ad, illetve egy kényelmes, neoprén nyakpántot is, amit a készülék két oldalán kialakított fülbe fűzhetünk.

Működés

A háromgombos működtetés nem lett a kedvencem, de nem rossz. A gombok kissé közel vannak egymáshoz, bár a két szélső jól kitapintható kesztyűben is. Érzésre nehezen nyomhatók, de valójában egészen kis nyomás is elegendő, hogy a kamera érzékelje, csak az a titok, hogy a közepét kell nyomni, mert a gombok szélei kemények (az IP67 védelmet valahogy meg kellett oldani).

A menü gomb egyszeri nyomásra a gyorsmenüt hozza be, ahol a digi zoomot, a kijelzőfényerőt, a hőképfajtákat és a digitális élesítést találjuk. Ez utóbbit én maxon használtam szinte állandóan, a 640x512px felbontás simán elbírja, nem lesz szemcsés, nem esik szét a kép. A 384x288px-es Sight esetében is egy jól használható funkció ez, még a legerősebb élesítési beállítás se tűnik túlzásnak, mint más kameráknál.

Tovább az eredeti cikkhez...