Hírek

Leica Calonox hőkamerák

Forrás: vadasz-blog.hu
2021.02.15 15:55
Leica Calonox hőkamerák

Azt hiszem nem vagyok egyedül azzal, hogy alig vártam a Leica Calonoxok érkezését, kipróbálását. Megtudni, milyen az, amikor egy prémium távcsőgyártó szárnyai alá veszi az új technológiát. Azt kell mondjam nem csalódtam.

Sokat hangoztatom, hogy még mindig nem sikerült egy gyártónak sem tökéletes hőkamera-keresőt készítenie. Ez alól a Leica sem lett sajnos kivétel, bár igen-igen közel került hozzá. A Calonoxok méltón viselhetik a Leica márkanevet, azt gondolom. Legfőképpen a View verzió.

Építés

A Calonoxok építési minősége – annak ellenére, hogy ezek is gumírozással bevont műanyagból készülnek – gyakorlatilag két szinttel magasabb, mint bármelyik polimer hőkameráé, legyen az Infiray, vagy Guide. Kézbe véve nem is gondolnád, hogy műanyag, mert olyan súlya van, és annyira masszív, hogy csak a mellékelt termék-adatlapból derítettem ki én is, hogy nem magnéziumházas.

Az egész kamera nagyon dizájnos, és passzentos, a dioptriaállító gyűrű és a fókuszgyűrű is álom. Sokak örömére státusz-LED nincs rajta, ami világítana éjszaka. A készülék dundi, átmérője az átlagnál nagyobb, így a kiskezű vadásztársaknak lehet meggyűlik a baja, hogy a tetején kényelmesen elérjék a gombokat. A kamera alján az állványcsatlakozáshoz szánt talprész kialakítása türemkedik ki, ez felel azért is, hogy sötétben ne fordítva fogjuk meg a kamerát, miután ez a kitüremkedés sötétben is jól kitapintható. A lencsevédő kupak bepattintós, de kellően feszesen rögzül ahhoz, hogy véletlenül nem tud lejönni, sokkal jobb, mint más gyártók hasonló megoldásai.

Kereső és kijelző

A Viewban ugyanakkora méretű és felbontású kijelző van, mint a mai top hőkamerákban. Minimum fényerőre állítva is még kicsit erős a fénye, de nem annyira vészes, bár én teliholdas időszakban próbáltam, vak sötétben lehet, hogy vakítóbb lesz. De nem úgy viselkedik, mint az újabb Infirayek, ahol a minimum fényerő a kontrasztból is levesz egy kicsit, hogy ne vakítson kijelző (kissé tompítva is ezzel a képminőséget). Az okulárja gumiból van, de meglehetősen merev, inkább a keresőtávcsövekéhez hasonlít. A Calonox Viewban LCOS kijelző van, ha alvó módba tesszük elhalványul, és azt írja ki “Das Wesentliche.” (A Nélkülözhetetlen.) A Sight ugyanezt csinálja, csak az OLED kijelző miatt nem elhalványul, hanem tök fekete lesz, és csak a felirat látszik. Elképesztően jó lenne, ha a Viewban is OLED kijelző lenne. Na nem a felirat miatt, hanem azért, mert működésben is látszik, hogy az OLED kontrasztosabb, mint az LCOS.

A Sight előtéthez mellékelik a feltekerhető szemkagylót is a csomagban. Ez azonban nem tartalmaz semmiféle optikát. A dolog úgy működik, hogy a Sightban előtét módban a kijelzőnek csak a közepe aktív, ezt látja a céltávcső. Ha szabad szemmel használjuk keresőként (a szemkagylóval), akkor a menüben be kell kapcsolni a Handheld üzemmódot, és a kamera az élőképet kirakja teljes képernyőre. Ez azonban nem akkora méretű, mint a View kijelzője, sőt még a kiskijelzős, 720x540px felbontású kameráknál is kisebbnek hat, annak köszönhetően, hogy a szemkagylóban nincs nagyítólencse. Azért így is használható, de kompromisszumos, főleg úgy, hogy a Sightban digitális nagyítás sincs.

A Calonoxokhoz a Leica egy igényes kis gyöngyvászon táskát ad, illetve egy kényelmes, neoprén nyakpántot is, amit a készülék két oldalán kialakított fülbe fűzhetünk.

Működés

A háromgombos működtetés nem lett a kedvencem, de nem rossz. A gombok kissé közel vannak egymáshoz, bár a két szélső jól kitapintható kesztyűben is. Érzésre nehezen nyomhatók, de valójában egészen kis nyomás is elegendő, hogy a kamera érzékelje, csak az a titok, hogy a közepét kell nyomni, mert a gombok szélei kemények (az IP67 védelmet valahogy meg kellett oldani).

A menü gomb egyszeri nyomásra a gyorsmenüt hozza be, ahol a digi zoomot, a kijelzőfényerőt, a hőképfajtákat és a digitális élesítést találjuk. Ez utóbbit én maxon használtam szinte állandóan, a 640x512px felbontás simán elbírja, nem lesz szemcsés, nem esik szét a kép. A 384x288px-es Sight esetében is egy jól használható funkció ez, még a legerősebb élesítési beállítás se tűnik túlzásnak, mint más kameráknál.

Tovább az eredeti cikkhez...