Teszt: Infiray Tube TD70L V2 éjjellátó céltávcső

Teszt: Infiray Tube TD70L V2 éjjellátó céltávcső

Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre. Csak hát az Infi Tube TD70 olyan népszerű, hogy tavaly ősztől bármennyi érkezett az országba, az egy héten belül elfogyott, ezért nekem se jutott soha próbakörre. De most végre…

Szerző: Vadász-blog

Országunk jelenleg éjjellátó céltávcső-lázban ég. Az ok egyértelmű: nemrég legalizálták, jön a vadkárszezon, és ezek tartoznak a még többek által megfizethető kategóriába. Ráadásul jók is. Igen ám, de a piac állócsillaga, a PARD DS35-70 mellé az elmúlt fél évben csillagrombolót (????) küldött az Infiray és a Hikmicro is. E három készülékről egy általános bemutatót, néminemű összehasonlítást már leközöltem itt a blogon, csak hogy kiderüljön, mindegyik jó, egyik sem tökéletes, és mindegyik más miatt szerethető, választható. Ezúttal már csak az Infiray TD70L-ről fogok beszélni, összeszedni a tapasztalatokat melyek pár heti közös vadászat után keletkeztek.

Képi világ

Először is gyorsan a (nem is annyira) száraz adatok: ez egy 70mm gyújtótávolságú optika, ami relatíve magas, 5.5x alapnagyítást kínál, szemben a piacon általában jellemző 3-3.5x-ös nagyításokkal. Mindehhez 4.7° látószög társul, ami kategóriáját tekintve jónak mondható (a PARD ugyanezt a gyújtótávot 2.6-3.4 fokkal oldotta meg a tubusos készülékeinél). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy míg a PARD-féle látószöget kissé szűknek éreztem a hétköznapi használathoz, addig az Infirayt kevésbé, de úgy 70 méteren belül azért egy nyílt placcon pár pillanatig ezzel is keresni kellett a vadat. Szórón nyilván nem téma, mert ott az irány adott, és az egész szórót be fogjuk látni vele. Cserébe viszont a 100-150 méteres, vagy efölötti lövéshez kiváló az 5.5x-ös alapnagyítás. Egy-két klikket tekerve 7-10x-est kapunk, ahol még remek minőségű a kép. Talán néhányan fájlalják, hogy nem 4K felbontású a Tube, de ne felejtsük el, hogy a konkurencia a nagyobb felbontással 3.5x-ről indul (az Alpex ugye csak 50mm-es, emiatt kisebb nagyítású), és ha ugyanerre a 7-11x-es nagyításra tekerjük, már el is szállt a 4K előnye.

7x nagyításon a két nagyágyú – itt már nincs jelentősége a 4K-nak, mert nincs előtte 70mm-es objektív

Ezen kívül van még egy pozitív hozadéka a FullHD felbontásnak. Az, hogy itt még tud a gyártó 4 µm pixelméretű szenzort csinálni (a nagyobb felbontásoknál bevett 2-2.9 µm helyett), ami éjjellátónál nem mindegy, ugyanis a nagyobb pixelméret több fényt tud gyűjteni. Ezt még megtámogatja az F1.8 fényerejű optika, és már meg is kaptuk a piac egyik legérzékenyebb céltávcsövét, ami igen gyakran elboldogul vető nélkül is.

Hogy miért fontos ez? Azért mert a vetőt kiszúrhatja a vad, főleg a ragadozók (akár még a 940-est is). A vető fénye útjába eső gaz, gallyak, pára akár lehetetlenné is tehetik a célzást… pont mint a puskalámpánál. A távcsőre szerelt vető fénye hosszabb csövű puskáknál visszaverődhet a hangtompítón, vagy épp a nyílt irányzék tüskéjén, becsillanást okozva a kép alján, mely a hosszabb lövéseknél már zavaró. A vető le is merülhet.

Tovább a teljes cikkhez...