Új high-end előtét és céltávcső az Infiraytől

Új high-end előtét és céltávcső az Infiraytől

Bemutatta az Infiray az IWA-n a lassan legendássá váló MATE MAH50 előtét továbbfejlesztett verzióját, melyben – előtétek közt elsőként – ballisztikai kalkulátor is helyet kapott. Továbbá bővül az 1280 pixeles szenzorfelbontású modellek klubja, hiszen itt az elképesztő képi világot nyújtó Tube TS60!

Szerző: vadász-blog

 

Infiray MATE MAH50R

Igen komoly ráncfelvarrást kapott az eddig is a piac legjobbjának kikiáltott MATE MAH50 előtét. A 640×512 px felbontású, zászlóshajó Infi clip-on NETD értékét levitték 18mK-re, ez az első hőkamera a cégtől ilyen brutál érzékenységgel. Mindehhez egy 50mm F1.0 objektív társul. A R-jelölés mutatja, hogy ez egy távmérős előtét, amiből eleve nem sok van még a piacon, ám az Infiray tovább ment, és egyedülálló módon még ballisztikai kalkulátort is tett bele. A távmérő 1200m-ig tud elnyúlni.

Felmerülhet a kérdés, hogy a ballisztikát mégis hogyan kívánják kivitelezni, hiszen előtétnél a szálkereszt fix a céltávcsőben, maga a készülék pedig nem mindig szögegyenesen kerül fel a távcső elejére. Hogyan lesz így mindig pontos? Eddigi információim szerint az MAH50R előtét nem célzópont áthelyezést fog alkalmazni a ballisztikai korrekcióhoz, hanem célpont-áthelyezést, vagyis a célképünk fog a mért távolságtól függően átugrani, és továbbra is a szálkeresztünk közepével célzunk majd (ez egyelőre nem megerősített információ!). Frissítés: Hasonlóan fog működni, mint pl. a Leica Geovid, fölétartásban vagy klikkben fogja megadni az adatokat, így BDC szálkereszttel, vagy tornyos céltávcsővel lesz használható. 1 klikk 100 méteren 1.6cm áthelyezést jelent. A tökéletesen függőleges felhelyezésről pedig bajonettes gyorscsatlakozás fog gondoskodni, amiből arra következtetek, hogy az adapter állandó tartozéka lesz a céltávcsőnek, cserébe a MATE-et egy mozdulat lesz felpattintani és levenni.

A fenti fotón látható kis mágneses akkupakk is érkezni fog a készülékhez, ami szorult helyzetben a távirányító helyére rögzülve extra kraftot ad. Azt sajnos egyelőre nem tudom, hogy ez a korábbi MATE-ekkel is kompatibilis lesz-e.

Infiray TUBE TS60 1280

Az S-jelölés az Infiraynél a hatalmas, 1280×1024 pixeles felbontású szenzort jelenti. Ők voltak az első cég az outdoor bizniszben, akik ilyet kínáltak. Eddig önálló képviselője volt a kategóriának a méregdrága Infiray RICO RS75, melynek híre és csodálata bejárta a nagyvilágot. Őhozzá társul most a hagyományos céltávcsövek formavilágát követő Tube széria ugyanilyen felbontású modellje a TS60, ráadásul 50Hz-es képfrissítéssel! (A Rico RS75 még csak 30Hz-et tudott)

Tovább a teljes cikkhez...