Hírek

Gyorsteszt: Infiray GEMINI GEH50R fúziós binokulár

2023.09.18 10:25
Gyorsteszt: Infiray GEMINI GEH50R fúziós binokulár

Fúziós, multispektrális…korábban írtam már, hogy ezek a vadászati csúcstechnika új hívószavai. Azért multispektrális, mert van nekünk hőspektrumunk, infraspektrumunk és látható spektrumunk egy készülékben. És azért fúziós, mert a Gemini képes ezeket egybefűzni. És még távmérős is. És még binokulár is. Meg zseniális is! A Gemini az Infiray valaha volt legjobb készüléke, ezt bátran ki merem jelenteni, pedig tudjátok, nem szoktam ilyen nagy szavakkal dobálózni.

Szerző: Vadász-blog

Azért hívom gyorstesztnek ezt a mostanit, mert bár az Infiray Geminit jó két hónapig teszteltem, de csak egy sorozatgyártás előtti prototípus volt nálam, ami szoftveresen nem volt még teljesen kész, kiforrott termék. Az Infiray azt mondta, hogy a szériamodellig javítgatnak ezt-azt. Így bár tonnányi videóm van az őzek üzekedésének kezdetétől, de nagyrészüket sajnos nem tudom megmutatni, mert nem mérvadó.

Az Infiray az első binokulár hőkameráját már a 2023. év eleji IWA kiállításon megmutatta, de akkor még “X Eagle”, vagy épp “TOM-X” névvel illették. Jómagam is írtam róla akkoriban. A neve végül GEMINI lett, a típusnevek pedig nagyfelbontás esetén GEH, kisfelbontás esetén GEL előtagot kapnak.

Nálam a GEH50R modell járt, ami a baloldali tubusban 640x512px 12 µm szenzoros, 50mm F/1.0 hőkamera optikával rendelkezik. A jobboldali tubusban pedig egy 35mm-es, fókuszálható optika csücsül, mögötte egy FullHD (1920×1080) éjjel-nappali szenzor. A készülék ötféle üzemmódot kínál:

  1. FullHD felbontású, fókuszálható, színes nappali kép
  2. FullHD felbontású, fókuszálható, fekete-fehér éjszakai kép
  3. 640x512px felbontású, fókuszálható hőkamera kép, <25mK érzékenységgel
  4. Bi-spektum fúziós kép, nappali v. éjszakai üzemmód és hőkamera kép keveréke
  5. PIP-módok – hőkamera és optikai, vagy fúziós módok együttes megjelenítése PIP-ablakban

Az okulár melletti tekerők közül az egyik a hőkamera (IR), a másik az nappali/infra (NV) kép fókuszálásra szolgál.

 

Tovább a teljes cikkhez...