Teszt: ThermTec Cyclops hőkamera keresők

Teszt: ThermTec Cyclops hőkamera keresők

Megérkeztek Magyarországra egy új gyártó, a ThermTec hőkamerái, melyek a szokásosnál innovatívabb megoldásaikkal, és kedvező árukkal hívják fel magukra a figyelmet. Azon ritka eset állt elő, hogy egy hőkameracsaládból – melynek neve ezúttal Cyclops – az összes modellt módomban állt egyszerre tesztelni, összehasonlítani.

2022.08.15 11:05

Szerző: vadász-blog

Így tehát a fedett terepre szánt 15mm-es Cyclops 315, a vegyes terepre szánt 25mm-es 325, és a nyílt terepen használatos, 35mm-es 335 került összevetésre. Mindhárom hőkamera 384×288 pixeles, 12 µm pixelméretű szenzorral szerelt optika, mindhárom nagy felbontású és fizikai méretű, 1024×768 pixeles OLED kijelzővel rendelkezik, és mindhárom <40mK termikus érzékenységű. Az optikai nagyítások, látószögek és észlelési távolságok (emberalak v. kisebb testű szarvas esetén) az alábbiak szerint alakulnak:

Ami az árat illeti, nem szeretnék konkrétumot írni, hogy időtálló maradjon a cikk, de általánosságban elmondható, hogy a hasonló kategóriás konkurens termékek alatt helyezkednek el a Cyclopsok. Jóformán azt is mondhatjuk, hogy annyiba kerül a 35mm-es ThermTec, mint másnál egy 25mm-es kamera, és annyi a 25mm-es változat, mint másnál a 19mm-es. A 15mm-es Cyclops pedig árban azokkal a hőkamera keresőkkel vetekszik, melyek 19mm-esek, kisméretű, kisfelbontású LCD kijelzővel rendelkeznek, és egyszerű menüvel, miközben a Cyclops nagy OLED kijelzős és rendkívül funkciógazdag.

Építési minőség

Az összerakást tekintve nem sok dologba lehet belekötni. Ezek a Cyclopsok érzésre, anyaghasználatra épp olyanok, mint például a V2.0 sorozatszámú Infiray X-Eye kamerák: kellemes kivitelűek, teljes egészében gumírozottak, a fókuszgyűrűk szépen járnak, a gombok jó helyen vannak, kézre áll a kamera. Abban is hasonlítanak, hogy a dioptriaállítás nem a legprecízebb, de azért a funkcióját betölti, és az objektív kupak könnyen lejön a táskában. A Cyclopsok IP67 védettségűek, így fröccsenés és porállóak, 1 méterről elejtésig ütésállóak, ha beesik a pocsolyába, és egyből kivesszük, nem lesz bajuk, otthon pedig gyengére állított csap alatt lemoshatók.

Egy apró érdekesség, hogy míg a 25mm-es lencséje olyan domború, mint bármelyik hőkameráé a piacon, addig a 15mm-es változat frontlencséje teljesen sík. Vélhetően van valamilyen szűrő az objektíve előtt. A 35mm-es változat lencséje enyhe konvex, és nincs túlságosan süllyesztve, ezért vigyázni kell rá, nagyobb eséllyel sérülhet, mint a másik két modell jócskán süllyesztett frontlencséje.

Objektívek:

  • 15mm gyújtótáv, F/0.9 fényerő, 16.6mm átmérő, manuális fókusz
  • 25mm gyújtótáv, F/1.0 fényerő, 25mm átmérő, manuális fókusz
  • 35mm gyújtótáv, F/1.0 fényerő, 35mm átmérő, manuális fókusz

Tovább a teljes cikkhez...